De pe site-ul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, secțiunea „Despre Noi”, aflăm că în cadrul Primei Campanii Globale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Siguranța Pacientului, organizată în anul 2013, unitatea spitalicească din Brașov a fost desemnată ca fiind „cel mai curat spital din Europa”. Tot acolo se mai precizează că „Distincția a fost reconfirmată în cadrul unui audit OMS în anul 2018”.
La o privire mai atentă și cu o simplă traducere din limba engleză, aflăm de fapt și de drept că distincția „EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD” (HHEA), primită de către spital înseamnă „PREMIUL EUROPEAN DE EXCELENȚĂ ÎN IGIENA MÂINII”, nicidecum de cel mai curat spital din Europa.
Premiul de Excelență pentru Igiena Mâinii (HHEA) a fost organizat pentru prima oară în 2010, inițial doar pentru regiunea Asia – Pacific. Această abordare privind promovarea unor bune-practici, a urmat introducerii de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a campaniei globale „SAVE LIVES Clean Your Hands” (Salvați vieți prin mâini curate), condusă de Prof. Didier Pittet. De asemenea, el a conceput și premiul Hand Hygiene Excelence în cooperare cu Academia Aesculap GmbH.
Didier Pittet (născut la 20 martie 1957 la Geneva, Elveția) este un expert în boli infecțioase și fost/actual director al Spitalului Universitar din Geneva, spital aflat într-o strânsă colaborare cu Academia Aesculap GmbH ce își are sediul în Piața Aesculap, Tuttlingen Germania.
Termenul de GmbH este prescurtarea de la „Gesellschaft mit beschränkter Haftung” și înseamnă Societate cu Răspundere Limitată (SRL). Cu alte cuvinte Academia Aesculap este un SRL din Germania.
De pe site-ul www.aesculap-academy.com aflăm că printre partenerii și susținătorii acestui SRL german se regăsește și Compania B.Braun, una dintre cele mai importante companii de tehnologie medicală din lume, care sponsorizează costurile pentru transportul și participarea la congresul unde se acordă HHEA, pentru două persoane reprezentante ale spitalelor care participă la concurs.
Întorcându-ne la Premiul HHEA câștigat în 2013 de către cei de la Sf. Constantin, aflăm că reputata unitate din Brașov nu a fost singura care a obținut acest râvnit trofeu în acel an. Tot atunci, printre câștigători a fost și spitalul Mater Private Hospital din Dublin, Irlanda. (link: https://www.hhea.info/en/news–winners/icpic-winner-ceremony-2013.html )
Sărind peste acest aspect minor, „cel mai curat spital din Europa”, prima condiție (obligatorie) pe care candidații participanți trebuie să o îndeplinească pentru a putea ajunge la acest râvnit concurs este aceea ca unitatea spitalicească să aibă o vechime în domeniul de activitate mai mare de 3 ani, pentru a putea să-și auto-evalueze evoluția în timp a rezultatelor aplicării programului mâini curate. O a doua condiție, după completarea formularului de înscriere, este aceea ca, atunci când experții reprezentând organizatorii premiului vin în control – la o dată stabilită de comun acord, nicidecum una inopinată – reprezentanții spitalului să fie prezenți la procesul de evaluare a programului și procedurilor privind igiena mâinilor.
Neavând nicio îndoială asupra faptului că celebrul medic Bogdan Moldovan & CO, nu ar fi avut mânuțele spălate și unghiuțele tăiate atunci când au sosit membrii comisiei de evaluare, ne punem totuși întrebarea: Cum au reușit cei de la Sf. Constantin să câștige acest premiu în 5 mai 2013, dacă spitalul a fost inaugurat în 10 martie 2011?
Fără a trage noi concluziile, vă lăsăm pe Dumneavoastră, cititorii, să reflectați la diferența dintre „cel mai curat spital din Europa” și „PREMIUL EUROPEAN DE EXCELENȚĂ ÎN IGIENA MÂINII”, adică premiul pentru cele mai curate mâini.
- Întrebați despre aceste aspecte, până la momentul publicării, reprezentanții Spitalului Sf. Constantin nu au acordat încă un punct de vedere, făcând însă mențiunea că îl vor prezenta în cel mai scurt timp posibil. Redacția Argumentul.ro își ia angajamentul că îl va face public de îndată ce va îi intra în posesie.