Ca urmare a apariției în spațiul public a articolului „Cei de la Sf. Constantin, s-au spălat pe mâini. Și au luat și un premiu pentru asta”. ( link: https://argumentul.ro/single.php?id=2313 ) reprezentanții unității spitalicești de la periferia Brașovului s-au ținut de cuvânt și au prezentat punctul de vedere solicitat de către redacția Argumentul.ro.
Așadar „vracii” de la Spitalul Sf. Constantin, au comunicat „editorului” următoarele:
„Având în vedere solicitarea dvs., transmisă pe e-mail în data de 24.10.2024, prin care ne solicitați un punct de vedere cu privire la distincţia „EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD”, primită de către Spitalul Sf. Constantin, precum și sintagma de „cel mai curat spital din Europa”, care apare menționată pe site-ul spitalului nostru, precizăm următoarele:
1. În ceea ce priveşte formularea de pe site, amintită de Dvs. „Cel mai curat spital din Europa”, precizăm că aceasta nu reprezintă altceva decat o sintagmă pe înțelesul tuturor, în strânsă corelare cu premiul astfel dobândit, care face parte dintr-un concept mult mai amplu -INTEGRATED HOSPITAL HYGIENE CONCEPT, ce arată preocuparea noastră constantă de implementare a tuturor procedurilor și protocoalelor recunoscute la nivel internaţional pentru controlul infecțiilor intraspitaliceşti, în vederea asigurării unui act medical sigur şi de calitate.
Aşadar, premiul vine în urma implementării în spital al unui concept în domeniul prevenției şi controlului infecțiilor intraspitaliceşti, sistem ce privește atât personalul medical, cât și pacienții, având un caracter de pionierat în România, fiind dezvoltat împreună cu Spitalul Universitar din Geneva.
2. În legatură cu cea de-a doua solicitare, vă învederăm faptul că urmare a aplicării candidaturii noastre, astfel cum au procedat şi multe alte spitale din întreaga lume, instituția noastră s-a calificat în finală, alături de alte 3 unități spitaliceşti din Luxemburg, Germania şi Irlanda, îndeplind astfel toate criteriile de eligibilitate solicitate la vremea respectivă, acestea din urmă fiind impuse ca și condiții eliminatorii din concurs.
Prin urmare, Spitalul Sf. Constantin a primit vizita Comisiei de evaluare compusă din experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, din care au făcut parte și două mari personalități ale epidemiologiei mondiale, respectiv prof. Didier Pittet, considerat „părintele” igienei intraspitalicești de la Geneva, precum şi inițiatorul proiectului „Vigigerme”, directorul Programului de Control al Infecțiilor din cadrul Spitalului Universitar Geneva şi al Universității de Medicină din Geneva, şeful Programului OMS de siguranță a pacienților intitulat „Îngrijire curată îngrijire mai sigură, şi Maria Moro, directoarea Agenției de Prevenție și Control a infecțiilor din Regiunea Emilia-Romagna, Italia.
În încheiere, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate, și menționăm că pentru orice alte eventuale clarificări, aveți posibilitaea de a va adresa direct instituției care a organizat concursul.”
Ca atare, redacția Argumentul.ro, în special „editorul”, își cere scuze pentru faptul că pe site-ul spitalului, formularea este prezentata doar ca: „Spitalul Sf. Constantin a fost desemnat CEL MAI curat spital din Europa”, în timp ce domniile lor au câștigat un premiu care se traduce „Premiul European de Excelență în Igiena Mâinii”, dar mai ales pentru faptul că pe același site, informația nu este completă și nu este specificat faptul că distincția „face parte dintr-un concept mult mai amplu -INTEGRATED HOSPITAL HYGIENE CONCEPT” care se traduce CONCEPTUL INTEGRAT DE IGIENĂ SPITALICEASCĂ.
În ceea ce privește cel de-al doi II-lea punct, ne bucurăm nespus pentru că renumitul spital din Brașov „a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate solicitate la vremea respectivă”, dar tot nu am înțeles cum între data la care spitalul a fost inaugurat,10 martie 2011 și data câștigării concursului, 5 mai 2013, s-au scurs cei 3 ani, ce reprezentau perioada de activitate obligatorie a spitalului.
Având în vedere faptul că în 2013 alături de Sf. Constantin, printre câștigători s-a numărat și Mater Private Hospital din Irlanda, tot la fel de enigmatic este și termenul de CEL MAI curat spital, apărut pe site. Să înțelegem oare că este vorba despre faptul că Sf. Constantin este CEL MAI, mai mult decât este Mater Private Hospital, „cel mai”?
În încheiere, referitor la „părintele” igienei intraspitalicești de la Geneva, ne întrebăm dacă nu cumva această distincție a fost oferită și datorită faptului că doamna Andreea Căpâlna (fosta Andreea Moldovan) „A făcut un stagiu la Geneva unde a lucrat în același spital cu profesorul universitar Didier Pittet, considerat părintele modern al igienei mâinilor”? Desigur, aceasta doar dacă este adevărat ce scria Vlad Voiculescu în 06.01.2021, pe pagina sa oficială de socializare (link: https://www.facebook.com/100050261958969/posts/260779208812258/ ).
Până la un viitor articol, în care vom aborda subiectul cancerelor inoperabile care în funcție de buget devin operabile la Spitalul Sf. Constantin, vă lăsăm pe Dumneavoastră să trageți concluziile.