În urmă cu aproximativ 10 zile, în cadrul articolului „Câștigi la Loto sau devii membru la C.A. Compania APA, e același lucru” (link: https://argumentul.ro/single.php?id=2308 ), prezentam câteva aspecte despre noul Consiliu de Administrație al Companiei Apa Brașov, asupra căruia planează un ușor iz de nelegalitate, mai precis de nulitate de drept.
În articolul de astăzi, ne-am propus să aruncăm un ochi și peste trecutul primilor doi fericiți câștigători ai acestui Consiliu de administrație, urmând ca pe ceilalți trei să îi prezentăm în partea a doua a acestui material:
Teodor Popa – Director economic timp de 23,5 ani începând cu luna mai 2001, este omul care a avut la Compania APA, „rezultate excepționale” în domeniu. Dintre acestea amintim:
1. Compania APA Brașov înregistrează anual pierderi de apă de peste 65% (!!!), în condițiile în care s-au făcut investiții de multe milioane de Euro în infrastructură. Despre acest subiect, Teodor Popa nu a vorbit niciodată în public, preferând să se limiteze doar la prezentarea „mărețelor” sale realizări.
2. Compania APA Brașov este operator regional. În cei peste 23 de ani de management ai domnului Popa, s-a reușit „performanța” de a pierde furnizarea de servicii în mare parte a județului: Făgăraș și Victoria au fost preluate de către „Apa-Canal Sibiu”. Zona de Sud a Județului (Zărnești, Râșnov, Cristian, Bran) este acoperită de operatori locali. În Predeal operează RAJA Constanța care a primit susținere din partea lui Liviu Cocoș, aspect ce a ridicat mari semne de întrebare, inclusiv de natură penală.
Aceasta este harta localităților din județ, deservite de către Compania APA Brașov SA. În tot acest timp, alte companii din țară operează în două sau chiar mai multe județe.
3. După 23 de ani în funcție, Teodor Popa confundă compania cu propriul business. Foarte zgârcit cu cei peste 800 de salariați, este foarte mărinimos în a acorda compensații bănești celor apropiați lui. Se vorbește chiar despre o camarilă, care, pe lângă salarii mari, este recompensata cu prime lunare de zeci de mii de lei, cu deconturi fictive și suportarea de deplasări în interes personal. În Companie este de notorietate frăția lui Teodor Popa cu familia Olariu, cea care „lucrează” din umbră în favoarea acestuia și despre care presa nu a relatat niciodată nimic, dar și servilismul lui Alexandru Vaida, consilier PNL din Harman, care se ocupă cu activități administrative, personaj „calificat la locul de muncă”, având în vedere ca și-a obținut diploma de bacalaureat în timpul în care a fost Șef Serviciu Administrativ. După ce a fost numit, la începutul anilor 2000, director economic, Teodor Popa a cumpărat, în condiții suspecte și la un preț de nimic, o locuință de serviciu (fosta Baie Comunală) aparținând Companiei APA Brașov, în zona centrală, mai precis în vecinătatea Colegiului Național Andrei Șaguna, locuință care, între timp, a fost revendicată de Biserica Sf. Nicolae.
4. Teodor Popa se laudă cu funcții înalte în diferite organisme interne și internaționale, dar uită să spună că acestea sunt obținute și în urma plăților unor cotizații făcute tot de către Compania APA Brașov SA.
5. Disperat să ajungă Director General a bătut palma cu Liviu Cocoș și Șerban Todorică, fiind deseori văzut prin oraș în compania acestora. Aceeași obsesie o are și Liviu Cocoș, foarte interesant fiind cum s-au înțeles să își împartă feliile de tort. Până una alta, Cocoș, cu sprijinul lui Todorică a ajuns Președinte al Consiliului de Administrație al Companiei APA, Todorică fiind președintele ADIDAJ, asociație care gestionează activitatea Companiei PA Brașov. Despre modul în care a fost ales în luna octombrie anul acesta Consiliul de Administrație provizoriu al Companiei, sunt zvonuri cum că această procedura coordonată de către Liviu Cocoș și Șerban Todorică, ar face obiectul unor plângeri penale, întrucât s-a eludat în mod conștient legislația în vigoare. Astfel, ADIDAJ a organizat începând cu vara acestui an o procedura de selecție a membrilor C.A. Pentru ca rezultatul procedurii nu a fost pe placul celor 3 indivizi, s-a numit un C.A. provizoriu, fără nici o motivație și fără nici o respectare, măcar formală, a legislației în vigoare. Este foarte interesant de văzut ce competențe îl recomandă pe Liviu Cocoș în calitate de administrator al unei companii vitale pentru comunitate și pe care acesta, din nostalgia vremurilor în care era ospătar, a transformat-o într-un separau de cârciumă, unde face întâlniri de taină, fiind foarte preocupat de încasările și contractele generoase ale companiei.
6. În prezent, Teodor Popa nu mai este angajat al Companiei APA Brașov, preferând să rămână în Consiliul de Administrație, de unde speră să tragă sforile, astfel încât să revină ca director general sau director economic. Printre salariații companiei circulă zvonuri că mulți și-ar dori ca Teodor Popa să nu reușească o întoarcere, sătuli fiind de peste 23 de ani de domnie, timp în care cei mai multi au muncit doar ca să satisfacă necesitățile financiare ale lui și ale apropiaților acestuia.
Liviu Cocoș – RAJA Constanța – Compania Apa Brașov
APA Brașov a contractat anul acesta servicii de denisipare și reabilitare pentru 46 de puțuri de apă. Contractul este de peste 18 milioane lei și este încheiat cu, ATENȚIE!!! SC Fluid Development SRL (CUI 16310296) din Constanța, societate care are multe lucrări contractate cu RAJA Constanța. Doru Popa a urmărit personal, cu mare interes încheierea acestui contract anul acesta. Să fi fost prețul pe care l-a plătit în schimbul susținerii lui Liviu Cocos, un apropiat al RAJA Constanța, cel care, cât timp a fost primar la Predeal, a concesionat serviciile de apă-canal către RAJA Constanța. Interesant este cum de s-a ajuns cu prețul la aproape 80.000 de Euro pentru reabilitarea unui puț?!?
Încercând să obținem un punct de vedere din partea domnului cocoș, l-am contactat telefonic. Acesta ne-a răspuns și ne-a comunicat faptul ca ne va suna domnia sa imediat. Din nefericire, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Ca un mic impediment de final, din cadrul comisiei de evaluare a celor cinci membrii C.A. APA Brașov a făcut parte și primarul din Hărman, Velican Aurelian. Ne întrebăm oare ce calificativ i-a dat acesta domnului Liviu Cocoș, având în vedere faptul că în anul 2023, Cocoș a fost consilierul personal al primarului, încasând pentru această „prestidigitatie”, 13.699 lei, adică un chilipir de 1.141 lei lunar.
În încheiere, lăsând concluziile pentru partea a II a acestui material, ne limităm în doar a pune o simplă întrebare: Oare se vor adeveri zvonurile conform cărora, Liviu Cocoș vrea controlul în Compania APA Brașov pentru a o preda cu bagaje cu tot, către RAJA Constanța?
★ 01.11.2024 ★