„[…]
-Rușine pentru orașul nostru să tremure în fața unui om!
Rușine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase județe ale României pradă în ghearele unui vampir!…’
Eu vampir, ‘ai? Caraghioz!
-Curat caraghioz!
Pardon, să iertați, coane Fănică, că întreb: bambir… ce-i aia, bampir?
-Unul… unul care suge sângele poporului…
Eu sug sângele poporului?
-Dumneata sugi sângele poporului? Aoleu!
-Mișel!
-Curat mișel!
[…]”
Acesta este un fragment din celebra piesă de teatru O scrisoare pierdută a marelui dramaturg I.L.Caragiale, pusă pentru prima data în scena în 1884, în care se reflectă imaginea omului politic a acelor vremuri.
După mai bine de 140 de ani, singura diferență este aceea că, jandarmul Ghiță, emancipat și absolvent al liceului de fete, nu ar mai folosi termenul de „bampir”. În rest?… totul este la fel.
Cu îngăduința cititorilor Argumentul, ne-am permis să facem o paralelă între atunci și acum.
În 15 martie, dis de dimineață, fericitul Vulpoi Geo revenit la butoane și la sacii cu bani ai urbei, a organizat o dezbatere publică prin care, „chipurile”, a dat socoteală cu privire la creșterea alocării fondurilor bugetare pentru acest an:
„Ne raportăm la minusul de 10 milioane euro pe 2024, pentru că este o realitate și de acolo plecăm. A trebuit să găsim soluții prin echilibrarea anumitor capitole, să asigurăm și finanțarea în continuare a proiectelor care sunt în derulare, și au parcurs multianual. De asemenea, a trebuit să identificăm soluții pentru proiectele care urmează să înceapă și sunt cu finanțare accesată, iar noi trebuie să asigurăm sursele de finanțare de la bugetul local. Am prevăzut sumele necesare pentru gospodărirea orașului, ca Brașovul să fie bine întreținut și să funcționeze. De asemenea, sumele care sunt obligatorii prin lege, care trebuie să fie direcționate către anumite domenii de activitate, dar și cele pentru proiectele de infrastructură au fost incluse în acest proiect de buget. Cel mai important, este, cred eu, capitolul Educație, unde avem un buget foarte mare alocat față de alți ani, pe ce înseamnă funcționarea unităților de învățământ din Brașov, dotarea acestora și construirea de clădiri noi – creșe, grădinițe și școli. Nu în ultimul rând, proiectele de infrastructură pentru tot ceea ce înseamnă accesibilitate și mobilitate urbană, pe care eu le-am propus încă din 2024, înainte de alegeri, fac parte din prioritățile mele ca proiect de buget pe 2025.” - a precizat primarul George Scripcaru la finalul întâlnirii.
Având în vedere rezultatele, noi nu credem, ci avem certitudinea faptului că „Cel mai important, este capitolul Educație”, drept pentru care nu vom dezbate acest subiect.
În schimb, având în vedere faptul că aceste mărețe vorbe: „Am prevăzut sumele necesare pentru gospodărirea orașului, ca Brașovul să fie bine întreținut…” vin din partea unui gospodar care nu este în stare să întrețină simbolul național arborat pe Dealul Sprenghi, haideți să vedem care sunt diferențele între anul 2024 și anul curent.

În anul 2024, pe vremea în care primarul Brașovului încă era Allen Coliban, proiectul bugetar al lucrărilor de gospodărire a orașului a fost în valoare de 234.667 mii lei, adică 234.667.000 lei defalcat după cum urmează:
1. Străzi (reparații curente, semnalizare rutieră, elemente de siguranță, ridicare și depozitare autovehicule abandonate şi parcate neregulamentar, etc) – 91.853,00 lei
2. Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement – 30.426,00 lei
3. Salubritate și gestionarea deșeurilor (inclusiv operațiuni de deszăpezire, dezinsecție și deratizare, etc) – 75.112,00 lei
4. Iluminat public şi electrificare (energia electrică, întreținerea sistemului de iluminat public) – 28.370,00 lei.
5. Locuințe, servicii și dezvoltare publică (reparații la imobilele proprietatea Mun. 5 Brașov, cheltuieli întreținere și reparații curente cimitire: Erol, Sprenghi, Municipal, etc) – 17.906,00 lei.
În 2025, de la reinstalarea în scaun, socotelile unui profesor de educație fizică și sport au fost făcute în așa fel încât, prin RS SRL, FIN ECO SA, COMPREST SA ale familiei eternului prieten Marcel Butuza, prin cele trei societăți rămase active ale presupusei amante (nedemonstrate) Cristina Antonie, prin FLASH LIGHTING SERVICES S.A. – societate care a avut ultimul contract cu Municipiul Brașov în 25 ian. 2019 și care aparent plătește dările doamnei Angela Moldovan, dar și pentru ca TETKRON SRL – firmă aflată în insolvență și care trebuie să mai repare câte ceva, bugetul alocat aceluiași capitol să crească la 290.976.000 lei, adică cu 56.309.000 lei (1.261.800 Euro) mai mult, după cum urmează:
1. Străzi (reparații curente, semnalizare rutieră, elemente de siguranță, ridicare şi depozitare autovehicule abandonate și parcate neregulamentar, etc) – 97.986,50 lei
2. Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement – 34.371 lei
3. Salubritate și gestionarea deșeurilor (inclusiv operațiuni de deszăpezire, dezinsecție și deratizare, etc) – 97.543,00 lei
4. Iluminat public și electrificare (energia electrică, întreținerea sistemului de iluminat public) – 34.000,00 lei.
5. Locuințe, servicii și dezvoltare publică (reparații la imobilele proprietatea Mun. 5 Brașov, cheltuieli întreținere și reparații curente cimitire: Erol, Șprenghi, Municipal, etc) – 27.075,50 lei.

Întrebat despre aspectele mai sus menționate, primarul George Scripcaru a refuzat să acorde un punct de vedere.
Sărind peste faptul că în mai 2024 la Sf. Gheorghe, altfel se puneau datele problemei... putem concluziona prin a spune că vechia zicală „a făcut, dar a și … achitat facturi mărite”, rămâne valabilă și în mandatul cu nr. 5 al „bampirului” care suge sângele poporului.
Răzvan Negrea ★ 15.03.2025