După anularea votului inițial de anul trecut și după ce câștigătorul suveranist a fost exclus pe fondul fake-news-urilor larg răspândite cu privire la interferența Rusiei și a altor nereguli, votul de duminică este al doilea tur al celui de-al doilea scrutin prezidențial în mai puțin de șase luni.
Alegătorii din România vor vota în acest weekend într-o „super duminică” electorală care va determina cursul democrațiilor lor într-un moment de tensiuni politice, comerciale și economice sporite.
George Simion, în vârstă de 38 de ani, promovează o agendă conservatoare din punct de vedere social și dorește „melonizarea” Europei și oprirea ajutorului militar pentru Ucraina. El a câștigat confortabil primul tur cu 41% din voturi, aproape dublu față de scorul rivalului său.
Candidatul suveranist, susținut și de către Călin Georgescu, favorit în turul doi al alegerilor prezidențiale, este un admirator naționalist al lui Trump, susținător al familiei tradiționale, a identității sexuale, a culturii vieții, valoarea crucii, frontierelor sigure, siguranței medicale, financiare, a suveranității și a tradițiilor poporului român.
Critic împotriva unor măsuri UE, George Simion se află într-un al doilea tur de scrutin împotriva unui așa zis „independent” susținut de partidul cu viziuni „libertine” în ceea ce privesc lobby-uri LGBT, identitatea de gen, abisul drogurilor, imigrației, corporatismului internațional și a birocrației de la Bruxelles, autointitulat „centrist într-un vot pe care analiștii l-au numit cel mai important din istoria post-comunistă a țării”.
Nicușor Dan, primarul general al capitalei, în vârstă de 55 de ani, a prezentat turul doi ca pe o luptă între „o direcție pro-occidentală și una anti-occidentală pentru România”. Sondajele comandate de către susținătorii acestuia, arată într-un mod cel puțin bizar, că decalajul dintre cei doi se micșorează, ajungându-se aparent umăr la umăr, după ce în urmă cu o săptămână distanța dintre cei doi era de peste opt procente în favoarea lui Simion (link: https://argumentul.ro/single.php?id=2481), iar numărul de voturi strâns de către reprezentantul AUR în primul tur fiind zdrobitor față de cel al lui Dan.

Pe un val de frustrare al alegătorilor față de partidele principale din România, Simion a promis, dacă va câștiga, că îl va numi prim-ministru pe Călin Georgescu, câștigătorul votului anulat din noiembrie 2024.
Înfrângerea în primul tur a candidatului coaliției social-liberale a declanșat demisia premierului pro-european, Marcel Ciolacu, precum și prăbușirea de facto a guvernării. Acum trebuie formată o nouă coaliție.
Analiștii au spus că o victorie a lui Simion ar putea duce la o înclinare bruscă a țării spre dreapta. Un acord de încredere și aprovizionare între partidul AUR al lui Simion, al doilea ca mărime din parlament și social-democrații lui Ciolacu este văzut ca o posibilitate post-vot.
Scrutinul este urmărit îndeaproape de UE, care nu s-ar mai putea descurca cu un încă un naționalist în regiune (alături de cel din Ungaria și Slovacia). De asemenea, sunt interesați naționaliștii – inclusiv de la Washington – care au acuzat Bucureștiul că calcă în picioare democrația după ce votul inițial a fost anulat și Georgescu a fost interzis să candideze.
Președintele României are un rol semi-executiv cu puteri considerabile asupra politicii externe, securității naționale, cheltuielilor pentru apărare și numirilor judiciare. De asemenea, ei reprezintă țara, membră NATO, pe scena internațională și se pot opune voturilor importante ale UE.
